Een groot deel van ons dagelijkse afval bestaat uit verpakkingen. Door gebruik te maken van biologische verpakkingen, levert u als bedrijf een positieve bijdrage aan het milieu. Onder biologische verpakkingen vallen bio-based, biologisch afbreekbaar en composteerbaar. In deze blog vertellen we meer over deze duurzame verpakkingen.
Bio-based verpakken
Bio-based verpakkingen worden gemaakt uit hernieuwbare bronnen. Een bron is hernieuwbaar als het zichzelf op natuurlijke wijze kan vernieuwen. Voorbeelden van hernieuwbare bronnen zijn bomen en landbouwgewassen. Daarnaast dragen bio-based verpakkingsmaterialen bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot. En zijn er minder fossiele brandstoffen nodig om deze verpakkingen te maken. Tegenwoordig kennen sommige kunststoffen ook een bio-based variant. Deze verpakkingen zijn bijvoorbeeld gemaakt van mais, suikerriet of suikerbieten.
Voorbeelden van bio-based verpakkingen zijn bio palletfolie gemaakt van suikerriet, kartonnen dozen en verpakkingen voor groente en fruit gemaakt van suikerriet, papier of karton.
Biologisch afbreekbare verpakkingen
Een biologisch afbreekbare verpakking wordt volledig afgebroken door schimmels en bacteriën. Er blijft alleen nog water, methaan en CO2 over. Dit proces neemt jaren in beslag. Toch worden biologisch afbreekbare verpakkingen gezien als duurzaam en hebben ze weinig tot geen impact op het milieu.
Voorbeelden van biologisch afbreekbare verpakkingen zijn hout, katoen en kurk. Sommige krullinten zijn tegenwoordig ook biologisch afbreekbaar.
Het verschil
Bio-based en biologisch afbreekbaar lijken erg veel op elkaar. Toch is er een groot verschil. Bio-based verwijst naar de grondstof waar een product van gemaakt is. Biologisch afbreekbaar verwijst naar de eindfase van het product.
Composteerbare verpakkingen
Composteerbare verpakkingen hebben net als biologisch afbreekbare verpakkingen te maken met de eindfase van het product. De verpakkingen moeten op natuurlijke wijze afbreekbaar zijn. Waar biologisch afbreekbare verpakkingen jaren kunnen doen over het proces, moeten composteerbare verpakkingen dit proces sneller doorlopen. Deze regels staan beschreven onder de NEN-EN 13432:2000 norm. Composteerbare verpakkingen moeten binnen 12 weken gecomposteerd zijn. Dit gaat niet via een composthoop zoals we die kennen uit de tuin maar met een speciale composteerinstallatie.
Welke verpakking is beter?
Of je nu kiest voor bio-based, biologisch afbreekbaar of composteerbaar, het is sowieso beter dan bijvoorbeeld plastic wat helemaal niet afbreekbaar is. Kies daarom voor een alternatief dat past bij jou en bij jouw bedrijf.
Duurzame bezorging
Door te kiezen voor biologische verpakkingen, lever je als bedrijf een positieve bijdrage aan het milieu. En je wilt deze groene pakketjes natuurlijk laten bezorgen door een groene partner. Bij Packs zijn we iedere dag bezig om pakketten nog duurzamer te bezorgen. Zo leveren we bijvoorbeeld in de Nederlandse binnensteden bijna volledig elektrisch.